donderdag 16 april 2009

Bezienswaardigheden, plaatsen en accomodaties Gardameer en omgeving!


Voor veel Nederlanders het meer in de zomer om de vakantie door te brengen! Lago di Garda!

Ook in het voor- en najaar is het heerlijk vertoeven in de gezellige plaatsen aan het meer, al is het dan wel een stuk rustiger. In het voorjaar is de natuur op zn mooist en zijn er vaak mooie zonnige dagen ! Tevens zie je vaak nog sneeuw op de bergtoppen liggen wat in zn geheel een heel mooi plaatje geeft.
Ik wil in mijn blog beschrijven wat je het beste kan ondernemen aan het Gardameer (want er is veel te doen) om de mooiste hoogtepunten mee te krijgen, wat kan je beter mijden, wat zijn leuke plaatsen en waar vind je die speciale plekken die nog die typisch Italiaanse sfeer hebben. Kortom alles om een onvergetelijke vakantie te vieren!

DESENZANO DEL GARDA
De eerste plaats die ik bezocht aan het Gardameer en wat nog steeds een van mijn favorieten is is Desenzano. Een vrij groot plaatsje waar alles te krijgen is en waar vooral een groot aantal mooie, leuke en exclusieve winkeltjes te vinden zijn.
Je vindt er typisch gekleurde Italiaanse huizen, kleine straatjes en gezellige pleinen!



Voor wie graag het Gardameer wil bezoeken maar niet niet in de toeristische drukte wil verblijven en de echte Italiaanse sfeer wil proeven is er een bijzondere accomodatie en restaurant 4 kilometer ten zuiden van Desenzano/Gardameer;Borgo San Donino

Link: http://www.selvacapuzza.it/

Plaatsen die het bezoeken waard zijn aan het Gardameer:

- Bardolino
- Sirmione
- Malcesine (met de kabelbaan naar de Monte Baldo 1800-2200m)
- Torre del Benaco
- Salo


Gardameer en boottrips





Een van de leukste en snelste manieren om het Gardameer te verkennen is per boot! Er zijn verschillende boten die je kan nemen:


De autoboot.


De boot voor auto's is het meest waar voor je geld! Deze boot gaat wat langzamer maar is zeker de goedkoopste en geven je de mogelijkheid om het meer dwars over te steken, wat sneller gaat dan met de auto. Het onderste dek is voor auto's en scooters. Het middelste dek heeft een bar en is afgesloten. Het bovenste dek heeft zitplaatsen in de zon van waaruit je kan genieten van een mooi uitzicht over het meer tijdens de trip.




Hydrofoil
Deze boten gaan met een redelijke snelheid over het meer. Handig dus als je snel van de ene plaats naar de andere wilt. Ze zijn alleen 2 tot 3 keer zo duur als de boot voor auto's.




De catamaran met motor

Deze boot is iets minder snel dan de hydrofoil maar sneller dan de autoboot. Een goed alternatief dus! de kosten zijn ongever hetzelfde als de snelle boot. Deze boten hebben meer gelimiteerde en vaste routes.




De stoomboot.

Dit is een relaxte en romantische manier om het Gardameer te verkennen. Deze boot gaat wel langs de wat grotere plaatsen, zoals Desenzano, Salo, Limone etc.
Let wel op wanneer de laatste boten terug gaan. De laatste boten gaan vaak om 5 of 6 uur smiddags.




Tickets en boottijden.

De tickets kunnen worden gekocht bij de havens. Er zijn kiosken vlakbij de aankomst en vertrekplaatsen van de boten. Als er niemand is kan je de tickets ook aan boord kopen.





zondag 29 maart 2009

Bergamo, een geheimpje in Italië?




Een stad vol kunst, cultuur, nauwe straatjes, mooie winkels, kleine verborgen eetgelegenheden en leuke accomodaties om te overnachten! Accomodatiemogelijkheden middenin de natuur (het golvende heuvellandschap rondom Bergamo) of in de bruisende stad!

In eerste instantie een opsomming van een typisch Italiaanse stad. Ik probeer met deze Blog net die leuke details aan te geven die je niet weet als je een stad voor het eerst gaat bezoeken en vaak alleen de Italianen zelf wel weten!
Met de vliegtuigmaatschappij Ryanair kun je vaak als je 2 maanden van te voren boekt al voor e40 retour vliegen op vliegveld Milaan-Bergamo. Dit vliegveld ligt op 10 minuten van Bergamo centrum en 45 minuten van Milaan.
Met de ligging tussen Milaan en Gardameer en op korte afstand van het Comomeer en Lago d'Iseo kun je je al een week vermaken in en rondom Bergamo. Maar nu eerst Bergamo Citta dei mille!
In mijn blog vertel ik over de stad Bergamo en de omgeving. Omdat ik sinds ik hier woon leuke tips voor bijvoorbeeld vakantiegangers en weekendtrippers ben tegengekomen en het soms best moeilijk is om deze te vinden leek het mij leuk wat meer over Bergamo en de geheime straatjes en weetjes te vertellen. Wat is er te doen, wat kan je bezoeken en waarom is een bezoek aan Bergamo zeker de moeite waard?
Onderin de site zijn een samenvatting en links opgenomen naar de verschillende accomodaties, restaurants en bezienswaardigheden. Ook is het leuk om Bergamo te combineren met het zuiden van Italie, bijvoorbeeld de Marken of Puglia. Ook daar hebben we erg mooie accomodaties gevonden die ik aan het einde nog zal noemen. 

Hierna ga ik uitgebreid in op de verschillende routes die je in Bergamo kan volgen.
Bergamo bestaat uit het oude gedeelte (Citta Alta) en het nieuwe gedeelte (Centro).In het oude gedeelte is het in de lente en zomer en nazomer gezellig vertoeven in de kleine straatjes.

BERGAMO CITTA ALTA
Met familie en vrienden neem ik altijd een van de volgende routes om het oude gedeelte van de stad te laten zien. (uiteraard afhankelijk van leeftijd en physieke gesteldheid!)
Leuke aankomstroutes zijn:
1.parkeer de auto bij Via della Fara en loop rechts van het grote grasveld naar boven! (volgens de regels is het parkeren in de blauwe vakken, de gele vakken zijn voor vergunninghouders en wit is gratis parkeren. Rechts van het grasveld is een straat voor vergunninghouders (zztl) en een camera die dat registreert. Tot nu toe gaan ze niet achter buitenlandse kentekens aan! ;-))
Via via della Fara dus...Een flinke klim maar zeker de moeite waard! neem even een kijkje (mits geopend) in het kerkje San Michele al Pozzo Bianco (linkerkant vd straat) aan via Porta Dipinta. Beneden in de kelder van de kerk is een oude graftombe te zien. Loop na het kerkje  het eerste straatje links in waar het huis te zien is van de familie van de modeontwerper Trussardi! Deze familie komt uit Bergamo!
Foto's via fara en omgeving:


De weg volgend naar boven (via porta dipinta) komt u vanzelf op de route met kleine pleinen, straten en authentieke italiaanse delicatessenwinkels.
Aangekomen op piazza Mercato delle Scarpe kunt u rechtsaf afslaan Via alla Rocca in. Dit voert u naar oa een openluchtmuseum dat gaat over de eenwording van Italie tot en met de Tweede Wereldoorlog. Ook als u niet van geschiedenis houft is het de moeite waard om te bezichtigen alleen al om de vergezichten! Het is wel weer een hele klim!
Terug naar Piazza Mercato delle scarpe  gaat u rechtdoor naar via gombito. Links komt u langs het populaire restaurantje Donizetti. (overdekt buitenterras) Leuk om een glas wijn te nemen met een kaasplankje met verschillende kazen uit de regio of verschillende salumi (prosciutto, salami). En daarna een typische pasta uit Bergamo (casoncelli, een pasta gevuld met brood en wat vlees en verse salvia, erg lekker!). Ze hebben een buffet met verse taarten om het compleet te maken! :-)

Op deze route ligt ook een ander geheimpje...
een oud klooster (chiostro) waarin nog tentoonstellingen en concerten worden gehouden en waar achterin het klooster een open bar is gevestigd met uitzicht over de stad vanaf de heuvel waarop het klooster ligt...op warme dagen heerlijk om te zitten..
kijk op:
http://www.in-chiostro.it/
Chiostro
Er worden aperitivo's gehouden...een Italiaans concept van 7 tot 9 uur s'avonds waarin je een drankje kan bestellen en gratis het buffet kan nuttigen met vaak een mix van antipasti, salades en pasta's.

De bar van het chiostro is niet alle dagen geopend. Vaak van vrijdag tot zondag en misschien in de zomer ook op donderdagavond.
Dan hoe kom je er ... zoals veel leuke eetgelegenheden in Italie zitten ze vaak in niet zichtbare straatjes. Als u Via Porta Dipinta bent uitgelopen komt u vanzelf op een piazza terecht. Namelijk Piazza Mercato d. Scarpe. hier gaat u rechtdoor Via gombito in. (straatje met winkeltjes). Aan de rechterkant ziet u op een gegegeven moment een ander piazza (piazza Mercato del Fieno) u gaat hier naar rechts en houd hier tevens rechts aan. U komt op een soort plein met parkeerplaatsen voor autos, rechtdoor blijven lopen totdat u niet verder kan en dan naar links.... U loopt dan vanzelf tegen het chiostro aan. Al is het vaak aan de buitenkant ook nog niet te zien wat erachter schuilt.







2. Je kan ook de kabelbaanroute nemen vanaf het nieuwerecentrum de lange brede met villa’s bebouwde straat Viale Vitt. Emanuele. In het midden van deze straat zie je aan de linkerkant na een standbeeld de kabelbaan (komend vanaf het station)die je kan nemen naar het oude gedeelte van Bergamo. Dit is een soort treintje die je naar boven rijdt. (geen stoeltjes dus).
Aangekomen komt u aan op Piazza Mercato delle Scarpe. (zie hierboven voor het vervolg van de route).

PIAZZE (Pleinen)








Wat je niet mag missen in het oude gedeelte maar waar je eigenlijk ook vanzelf langskomt is Piazza Vecchia en Piazza Duomo. De Duomo is van binnen ook zeer zeker het bezichtigen waard maar is niet altijd open.(meestal rond 17.00 wel) Ook de kleine straatjes achter de Duomo zijn leuk om door te wandelen. Als u precies achter de dom op het Piazza Giuliani rechtdoor steekt naar via Mayr kunt u daar op een bankje met een mooi uitzicht over de stad genieten in het zonnetje in de middag.

TORRE CIVICA (Toren Civica)

Teruglopend naar Piazza Vecchia is er een hoge toren die je kan bezichtigen van binnen en die met trappen of lift tot bovenaan te bereiken is. Hier zie je een prachtig ver uitzicht over de omgeving met de bergen op de achtergrond. Schrik niet van de klokken die kunnen gaan luiden want die hangen vlak boven u!



San Vigilio

Nog hoger met de kabelbaan kun je naar het kleine plaatsje San Vigilio. Van Piazza Vecchia loop je via Via Colleoni (een straatje met leuke winkeltjes en een populair restaurant bij de Italianen; Restaurant Da Franco) naar het volgende plein. Je loopt hier rechtdoor de poort onderdoor, waar je weer op een plein met parkeerplaatsen komt ook hier volg je weer het pad en ga de volgende poort onderdoor. Na de poort sla je linksaf en blijf je links lopen. Straat met zebrapad oversteken en dan zie je links weer een poort waar je onderdoor gaat (L.go di Porta S. Alessandro). Recht is dan de kabelbaan naar San Vigilio. Dit is vooral s’avonds de moeite waard om te verblijven omdat je dan een heel mooi uitzicht hebt over de stad en er een aantal restaurantjes zitten waar je lekker kan eten, waaronder een pizzeria met openschuivende ramen en uitzicht over de stad. Zie de link:
http://www.ristorantepizzeriasanvigilio.it
Tevens is er het restaurant Il baretto, waar u kunt genieten van een romantisch diner met tevens mooi uitzicht vanaf het terras! Prijzen liggen hier wat hoger. (zie verder in mijn blog over restaurants in Bergamo).
U kunt ook de bordjes volgen naar Castello di San Vigilio. Er is alleen weinig over van een kasteel maar het uitzicht vanuit het park wat er is, is wederom mooi. Bovendien is het in de zomer wat koeler om even te picknicken in de schaduw van de bomen. De klim ernaartoe is wel weer pittig.
3.Auto parkeren bij Via della Fara en Via s. Lorenzo inlopen. Mooie straat met authentieke oude Italiaanse huizen. U komt uit vlakbij het Piazza Vecchia.
CENTRO (nieuwe centrum)
4.Ook via het nieuwe centrum van Bergamo is er een mooie route om te wandelen naar het oude gedeelte boven.
Indien u op zn “Italiaans” wil shoppen kan dit ook prima in Bergamo. Het is allemaal wat overzichtelijker dan in Milaan en u vindt er mooie winkels. De hoofdstraat met winkels is Via xx Settembre. Twee mooie schoenenwinkels met trendy schoenen voor het seizoen zitten in Via S. Orsola (een zijstraat van Via XX Settembre en Via S. Alessandro en één in Via Don Palazzolo Spaventa. Op de kruising van deze straat zit ook het warenhuis COIN.
Via Via S. Alessandro kunt u naar boven lopen naar het oude centrum. Pittige klim maar de route is erg de moeite waard. Bovenaan ga je door de nog oude authentieke poort (porta S. Giacomo) het oude centrum binnen. Indien u de weg oversteekt en direct het straatje voor u (dus niet de grote straat Via S. Giacomo) naar boven neemt (S. Lorenzi) komt u uit achter de dom van Bergamo en kunt u onderweg genieten van een mooi uitzicht over Bergamo.

KUNST EN CULTUUR
Musea Ook dit is in Bergamo volop te vinden. Musea met oude en moderne kunst zijn te vinden in Via S. Tomaso. (Accademia Carrara). Schilderijen van bekende Italiaanse schilders zoals Moroni, Raffaello, Tiepolo, Canaletto en Botticelli zijn hier te bezichtigen.
Het is leuk om vanaf de oude stad naar beneden te lopen met de trappen naar Accademia Carrara. Indien u de oude stad uitloopt via Via della Fara en de poort onderdoor gaat (Porto di S. Agostino) dan ziet u aan de linkerkant een voetgangerspad dat naar beneden gaat en uitkomt bij de Accademia Carrara. Vlakbij zijn twee erg goede restaurantjes in via S. tomaso.
Theater Verder is er het Teatro Donizetti aan Via Sentierone waar Italiaanse opera is te zien.
Teatro Sociale is een oud theather in het oude gedeelte van Bergamo die ze op dit moment aan het restaureren zijn. Dit theather zal binnenkort weer open gaan en deze zomer zullen er waarschijnlijk al de eerste voorstellingen zijn.
BioscopenVoor de mensen die al een woordje Italiaans spreken zijn er ook verschillende bioscopen te vinden. In Via Tasso is een kleine bioscoop te vinden. Tevens is er een bioscoop met alternatieve films op Piazza Liberta.

LINKS NAAR AANBEVOLEN ACCOMODATIES

B&B "A Casa Nostra" Città Alta

B&B " Le5Vie" Città Bassa
http://www.le5viebb.com/


 
Gombito Hotel Città Alta
http://www.gombithotel.it/


LINKS NAAR AANBEVOLEN RESTAURANTS!
Restaurants in Citta Alta en San Vigilio (oude gedeelte)

http://www.tanaristorante.it/it
Kwalitatief erg goede wijnen en het beste gegrilde vlees van Bergamo. Via san Lorenzo 25.
Absolute topper in San Vigilio (boven Citta Alta met kabeltrein , lopend of met de auto) ! heerlijk mediteriaans eten met grandioos uitzicht over Bergamo! Terras buiten!
Pizzeria met grandioos uitzicht over de heuvels van San Vigilio!
Populair onder de Italianen! Lekkere pizza's en goede regionale gerechten! Terras buiten! Bergamo Citta Alta.
Via Borgo Canale 12, Bergamo. Regionale keuken met wederom schitterend uitzicht. Romantisch. half overdekt terras.
In de zomer koel in de shaduw eten? Voortreffelijke wijnen, regionale kazen en salami, gegrilde groenten. Onder oude kolommen zittend en genieten van een wijn middenin het hart van het oude centrum van Bergamo Citta Alta.
Ristorante pizzeria Bernabò
Piazza Mascheroni, Bergamo Citta Alta. Geen buiten, maar een binnenperkje met stenen. leuk restaurant met goede keuken!

Nog een stapje hoger de twee restaurantjes in via San Tomaso:
1. http://www.liopellegrini.it/
Via S. Tomaso 47

2. Benigni Ambulatorio Gastronomico
Via S. Tomaso 74


Restaurants in Centro (nieuwe gedeelte)
Osteria D'ambrosio - Da Giuliana
Via Broseta 58/a. Absolute aanrader om echt tussen de Italianen te eten. Gezellige sfeer en goedkoop en lekker eten met gratis buffet. De eigenaresse is behoorlijk op z'n "italiaans" aanwezig dus meteen te herkennen!Voor een voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht + buffet betaal je e18 per persoon. Dit is de standaardprijs. Je kan er ook voor kiezen om alleen hoofdgerecht en nagerecht te doen. De menukaart is alleen handgeschreven en in het Italiaans. Niet veel van te begrijpen als je de streekgerechten niet kent en geen Italiaans spreekt. Mocht je er toch willen eten hier enige uitleg:
Casoncelli : pasta in boter gebakken met salvia en uitgebakken spekjes. (typische pasta uit Bergamo, om aan te raden!)
Vitello: kalfsvlees
Manzo: koe
Maiale: varken
Tiramisu is er ook erg lekker!
ristorante pizzeria La Bruschetta
V. Guglielmo D'alzano 1, Bergamo centro. Vanaf het station loop je rechtdoor de lange brede straat in. (via P. Giovanni xxx111). Restaurant zit op de hoek van de lange straat en de zijstraat Guglielmo D'Alzano. Om het restaurant te bereiken moet je iets naar beneden lopen.
Restaurant waar veel toeristen gaan eten. Goede en uitgebreide menukaart. Lekker eten. Kan wat langer duren wat bediening betreft!

Il caprese.
Een napolitaans restaurants. Meditereaans restaurant. Pasta. Vis, vlees en pizza en napoletaanse obers!!

Aanbevolen bars met aperitivomogelijkheden!
Een aperitivo is een Italiaans concept waarbij je van 7 uur tot 9 uur savonds een drankje kan bestellen en daarbij kan je gratis het buffet nuttigen met Italiaanse hapjes, salades en pasta's ! (hoeveelheid afhankelijk van de locatie).

Bobino Bergamo. Een lounge-achtige bar met goede aperitivo mogelijkheden!

Hip cafe waar je gezellig wat kan drinken met vrienden. Goede aperitvo! 25-30+
Bar Hemingway.
Via Borfuro.Kleine gezellige bar met terras buiten en antiek moderne inrichting. Sympathieke eigenaars. jong en oud publiek!
Open oud klooster dat alleen in het weekend is geopend. Locatie citta alta. Loungeachtig.

Bergamo is een ook een leuke stop op weg naar het zuiden van Italie. In één keer met de auto is vaak net te lang. Leuke tips voor het combineren van Bergamo met Bijvoorbeeld de Marken of Puglia zijn:

Erg leuke ervaringen hebben wij met een accomdatie in de Marken waar we zelf zijn geweest. Een erg vriendelijk Italiaans stel met een geweldig mooi landhuis . Mooi en schoon ingericht met een zwembad en een uitzicht wat je zelden ziet. Wij hebben genoten! Je moet wel van rust en natuur houden maar op een half uur rijden is de de mooiste kust van de Marken. Il Conero met de plaatsjes Sirolo e Numana is er genoeg vertier. De B&B heet Dolcedimora in Appignano. Dilario en Samuela zorgen voor een perfect verblijf. Verse taarten elke morgen en op verzoek maken ze 's avonds ook eten voor je! (alles vers!!)
https://www.facebook.com/pages/BB-Dolcedimora/319897331505444?fref=nf
Je kan ze mailen op bbdolcedimora@gmail.com

Ook in Puglia zijn we verbleven in een Masseria Storica.
http://www.pilapalucci.it/
Emilia kookt fantastisch en Domenico weet alles te vertellen over het gebied en de geschiedenis van Italie. Mooi zwembad en vlakbij de interessante plaatsen Matera, Altamura, Bari, Trani, Monopoli en Polignano. Trani schitterend in het avondlicht. hippe restaurantjes!

Erg mooi maar wat zuidelijker is ook het gebied met de plaatsen Ostuni, Fasano, Locorotondo, Alberobello, Martina Franca en niet vergeten Lecce....